Twee totaal verschillende kaften

Paul van Loon – Boven op tante Agaat

Laatst heb ik een gesprekje gehouden over het uiterlijk van boeken, de kaft dus. Ik had zes boeken meegenomen, waarvan steeds 2 met dezelfde titel maar een andere kaft. Ik hield twee boeken omhoog met de vraag, welk boek zou jij het liefste lezen, als je alleen naar de kaft mag kijken. Geen enkel kind begon over de titel, ze waren allemaal echt de buitenkant aan het bekijken. De leukste antwoorden kwamen.

- ... want de kaft is zo spannend donker.
- ... de olifant ziet er zo grappig uit.
- ... ik denk dat het een avontuur is.
- ... die niet, want die ziet er saai uit.
- ... die auto erop is cool.

Daarna gaf ik aan dat de inhoud van beide hetzelfde was. En toen kwam de vraag, welke kaft vind je dan het beste bij de titel passen? Je kan zeker 10 minuten vullen met een gesprekje hier over. Laat de kinderen reageren, ook op elkaar.

Bij ons ontstond over het laatste boek een flinke discussie, omdat ze het niet met elkaar eens waren, over welk boek de leukste kaft had. In mijn LIST groep heb ik kinderen van groep 3-5. De kinderen van groep 3 vonden die met die grote olifant het leukste, en de kinderen van 5 vonden het juist grappig: dat die mevrouw door een slurf zomaar opgetild werd. Groep 4 was wisselend.

juf Marit, groep 3-4-5