Zwarte peper, scheurbuik

Schrijver: Vibeke Roeper

Soort boek/Tijd: In dit boek staan allemaal verschillende verhalen die gaan over de VOC (17e en 18e eeuw). Omdat we het met geschiedenis ook hebben over deze periode, sluit het boek goed aan.

Plaats:  De verschillende verhalen spelen zich vooral af op de schepen die naar AziĆ« varen.

Spannend: Sommige verhalen zijn erg spannend, want ze gaan over schipbreuken, muiterij, piraten, scheurbuik, executies en andere gruwelijke dingen.

Hoofdpersonen: Omdat in het boek 10 verschillende verhalen staan, zijn er ook veel verschillende hoofdpersonen. De verhalen gaan vooral over de kinderen die werkten op de schepen. Jacob kwam bijvoorbeeld als 16 jarige in dienst van de VOC als leerling-matroos. En Laurens en Madagascar zijn twee kinderen die uit Madagascar meegenomen werden naar Nederland.

Fantasie/werkelijkheid: Veel van de dingen die in de verhalen worden verteld zouden echt gebeurd kunnen zijn. Het boek gaat echt over het leven op handelsschepen in de 17e en 18e eeuw. Er staan ook veel mooie tekeningen in het boek

Dieren: Tijdens de reizen komen de kinderen ook dieren tegen die ze nog nooit hadden gezien, zoals bijvoorbeeld apen en schildpadden.

Groep 7